Биткойн на Ethereum: Токенизирането на вашия BTC струва ли рисковете?

OKEx Insights задълбочено се впуска в възникващия апетит за токенизирани BTC, както и в присъщите рискове.

Една от най-бързо развиващите се ниши в криптовалутната индустрия тази година е тази на токенизираните BTC. Инвеститорите все повече намират стойност в използването на ненадмината ликвидност на BTC за милиарди долари на различни блокчейн. Решения като Wrapped Bitcoin (WBTC), renBTC, sBTC, tBTC и други позволяват на притежателите да поддържат експозиция на доминиращата цена на цифровия актив, като същевременно се възползват от по-бързото време на транзакциите и генериращия пасивен доход потенциал на децентрализираното финансиране.

Домът на най-развитата екосистема DeFi, Ethereum се превърна в избраната блокчейна както за токенизирани BTC проекти, така и за техните потребители. В началото на 2020 г. в мрежата имаше около 1110 BTC токенизирани. Днес Ethereum е домакин на близо 153 000 Токени ERC-20, представляващи BTC. Общата им стойност при текущи цени на BTC е над 2,3 милиарда долара.   

Движеща част от този растеж е взривът на интерес към DeFi. През тази година общата стойност, заключена в децентрализираните финансови протоколи, се увеличи драстично. След като се възстанови от индустриалната катастрофа през март, TVL в DeFi премина за втори път границата от 1 милиард долара в края на май. Към 26 октомври цифрата се изправи почти 12,5 милиарда долара.

Токенизирано разпространение на биткойниРазпространението на токенизирани биткойни е включено в топ проектите на DeFi. Източник: Catallact

В тази статия OKEx Insights разглежда нарастването на BTC в блокчейн Ethereum, като обяснява точно какво е токенизираното BTC и проучва причините, поради които потребителят може да иска да пренесе стойността на своите BTC в друга блокчейн. След това разглеждаме някои от най-големите проекти, които са символизиращи BTC и компромисите между тях. Накрая завършваме с дискусия за общия риск, свързан с токенизирането на BTC и интегрирането му с децентрализирани финансови приложения.

Какво е токенизиран биткойн?

На езика на криптовалутната индустрия, a "монета" се отнася до цифрова валута, която е родна на блокчейн. BTC е роден в мрежата на Bitcoin. Ether (ETH) е роден в мрежата на Ethereum.

Междувременно a "жетон" е криптовалута, която не е собствена на блокчейн мрежата, на която работи. Мрежата Ethereum, например, е домакин на много символи. Те включват COMP маркера на Compound, UNI маркера на Uniswap и дори OKB маркера на OKEx.

"Токенизация" се отнася до процеса на представяне на актив, който не е роден на конкретна блокчейн в споменатата блокчейн като знак. Активи като фиатни валути, благородни метали и дори произведения на изкуството са били токенизирани в различни блокчейн мрежи. Така също има BTC.

Обикновено процесът на токенизация включва попечител от вида, който държи чуждестранния актив и сече необходимия брой токени в съответната блокчейн. Предполага се, че всеки маркер, представляващ актив, е подкрепен от поне една и съща стойност на споменатия актив. Следователно потребителите могат да осребрят токенизирания актив за действителния актив, който той представлява, като го изгорят. С подкрепа в съотношение поне 1: 1, стойността на всеки маркер остава поне равна на текущата пазарна стойност на реалния актив.

Протоколите, предоставящи услуги за токенизация на BTC, обикновено съдържат BTC или друго обезпечение с централизиран попечител, виртуална машина или интелигентен договор. Природата на самия попечител диктува процеса, чрез който се секат нови токени, подкрепени с BTC. Различните решения също така предоставят на потребителите собствен набор от рискове, както и предимства и недостатъци.

Веднъж изсечени, притежателите могат да използват своите токенизирани BTC, за да взаимодействат с различни протоколи DeFi. Те могат да ги търгуват и на вторични пазари – осигурявайки допълнителен начин да получат експозиция към цената на BTC за тези, които още не я държат. 

Защо да токенизираме биткойн?

BTC е най-утвърдената цифрова валута. Почти 12 години след създаването си, той води индустрията с почти всички мерки. Нейната пазарна капитализация възлиза на 240 милиарда долара над 60% на целия пазар на криптовалути. Междувременно хеш-обривът на мрежата е мярка за цялостната й сигурност, продължава да джудже тези на всички други цифрови валути, взети заедно.

Историческият рекорд на Биткойн, здравият му модел на сигурност и относително голямата му пазарна капитализация правят BTC сравнително стабилно задържане за много инвеститори. Освен това простата функционалност на мрежата намалява техническите рискове, пред които е изправена. Тези фактори, заедно с яростно защитената граница на предлагането от 21 милиона BTC, го правят най-силният кандидат за запас от стойност в криптовалутната индустрия днес. Неотдавнашното включване на BTC в балансите на публично регистрирани компании като MicroStrategy, Square и други е свидетелство за това.

Мрежата обаче има своите ограничения. Транзакциите са бавни в сравнение с други блокчейн мрежи. Докато 10-минутното време за блокиране на биткойни и относителната липса на техническа сложност всъщност укрепват цялостната сигурност на мрежата, тези фактори ограничават привлекателността на използването на BTC за някои видове приложения, като приложения DeFi, които привличат потребителите към други блокчейн мрежи.

За да се борят с това, някои разработчици се ангажират с внасяне на функционалност за интелигентен договор към биткойн мрежата. Въпреки това, повечето проекти, зависими от интелигентни договори, предпочитат други блокчейн. С по-бързото си време за транзакция, по-разнообразни възможности за програмиране и най-голямата общност на разработчици, Ethereum се превърна в мрежа за онези, които изграждат децентрализирани приложения. Като такава, мрежата може да се похвали с най-обширния и жив сектор DeFi. Следователно не е изненада да видим, че Ethereum води по отношение на броя токенизирани BTC, които също поддържа.

Иля Абугов, ръководител на OpenData в DappRadar, агрегатор на данни за децентрализирано приложение, каза пред OKEx Insights:

"Екосистемата Ethereum DeFi дава възможност на потребителите да заработят капитала си и няма толкова много възможности за притежателите на BTC, които да се конкурират с възвръщаемостта, налична в DeFi."

Разработчиците, които стоят зад токенизирани BTC проекти, виждат огромната ликвидност на криптовалутата като възможност за насърчаване на разширяването на децентрализираното финансиране, без непременно да се изисква нов капитал за навлизане в криптовалутната индустрия. Без да се използва ликвидността на BTC, растежът в сектора е ограничен от размера на пазарната капитализация на много по-малките мрежи, върху които са изградени приложенията DeFi.

С приблизително 11,5 милиарда щатски долара обща стойност, заключена днес, децентрализираното финансиране все още представлява малка част от традиционната индустрия за финансови услуги, което е прогнозата ще достигне 26,5 трилиона долара до 2022 г. Предвид размера и възрастта на нишата на DeFi, усвояването на ликвидността на BTC със сигурност би дало на сектора по-голяма легитимност за тези във финансите, които все още не обръщат внимание на криптовалутната индустрия.

Броят на токенизираните BTC в Ethereum показва, че вече има значително търсене за привличане на ликвидност на BTC към други блокчейни. 2700 токенизирани монети в мрежата преди шест месеца сега се увеличиха до над 150 000.

Приписвайки бързия растеж на BTC на собствената експанзия на DeFi, главният оперативен директор на Ren Project Майкъл Бърджис заяви пред OKEx Insights:

"Това е първият път, когато хората могат да поддържат експозиция към BTC, като същевременно получават атрактивна доходност от актива по безразрешен начин. Тази комбинация от атрибути, заедно с лудостта от добива през лятото, доведе до растежа, който наблюдаваме."

По същия начин Каролин Рекхоу, ръководител на бизнес развитието и стратегията в Keep Network, вижда използването на BTC в мрежата Ethereum като естествено – особено като се има предвид разпространението на възможности за генериране на пасивни доходи в DeFi:

"Биткойнът винаги ще бъде първоначалното „децентрализирано финансиране“. В същото време 2020 г. представи нови възможности за печелене в Ethereum DeFi, тъй като тази екосистема расте. Логично е, че притежателите на BTC искат да участват по начин, който е в съответствие с техните ценности и приоритети."

Биткойн на Ethereum: Най-големите проекти

Увит биткойн (WBTC)

Стартирал в началото на 2019 г. от съществуващи проекти Kyber, Ren и BitGo, Wrapped Bitcoin (WBTC) е най-утвърденият проект, характеризиращ BTC днес. В момента има над 123 000 WBTC в Ethereum. Общо казано, общата стойност е близо 1,9 милиарда долара по време на писането.

WBTC разчита на централизиран попечител, който да контролира съхранението на BTC монетите, както и последващото сечене и изгаряне на WBTC. Когато потребителите искат да монтират WBTC, те го правят чрез един от търговците на проекта. Търговецът препраща искането до попечителя, който сече WBTC в съответствие с броя на BTC, взети под стража. Отделните търговци и попечители са одобрени от децентрализираната автономна организация по проекта, обикновено наричана DAO.

Въпреки че е явно централизирано изпълнение, WBTC се стреми да поддържа възможно най-голяма прозрачност. Потребителите могат да разглеждат адреси за попечителство в които се държат средства и ги сравнете с брой сечени WBTC в мрежата Ethereum. Благодарение на публичния характер на Bitcoin и Ethereum blockchains, доказването на пълните резерви от циркулиращ WBTC е много лесно.

Според уебсайта на WBTC в момента има 26 търговци. Те включват големи проекти на DeFi като Maker, Ren, Set Protocol и Aave. Междувременно има 17 членове на DAO на платформата. Запознатите с децентрализираното финансиране ще разпознаят имена като Gnosis, OmiseGO, bZx и Kyber, които са сред членовете на DAO.

Защитата на BTC на потребителите като единствен попечител на проекта е BitGo. Докато разчитането на един-единствен попечител може да звъни на някои читатели, компанията е един от най-видните попечители в бранша. Регулира се от Отдела за банково дело в Южна Дакота и може да се похвали 100 милиона долара застраховка политика от Лойдс от Лондон.

Въпреки пълномощията си, BitGo все още представлява доверена трета страна. За мнозина в индустрията това противоречи на самия дух на криптовалутата. Също така, задължението да се съобразявате с разпоредбите за борба с изпирането на пари, като проверки „Знай своя клиент“, които изискват разкриване на самоличността преди да се сече WBTC. Поради тези причини други проекти се опитаха да доведат BTC към мрежата на Ethereum по по-минимизиран начин.

RenBTC

Вторият по големина проект за токенизиране на BTC в Ethereum се захранва от виртуалната машина Ren (RenVM). Създадените от BTC токени са известни като renBTC токени. В момента в Ethereum има повече от 25 000 renBTC или около 320 милиона долара.

RenVM е мрежа от машини, известни като Darknodes. Виртуалната машина действа като пазител на потребителите, като създава еднократен BTC адрес за депозит, на който потребителите трябва да изпращат BTC. Частният ключ към този адрес се пази в пълна тайна, дори от възлите. След като транзакцията бъде потвърдена, RenVM отсича подходящия брой renBTC за използване с поддържани DeFi приложения.

Като мрежа без разрешения всеки може да стартира RenVM Darknode. Регистрацията обаче изисква операторите да залагат 100 000 REN токени. Това гарантира, че един потребител не може да преодолее мрежата с контролираните от тях Darknodes, за да играе работата на виртуалната машина в тяхна полза. Операторите на Darknode се стимулират да участват честно чрез дял от таксите за транзакции, начислени на тези, които използват RenVM.

За разлика от WBTC, който изисква от потребителите да спазват регулаторните изисквания за AML и KYC, renBTC – и виртуалната машина, която го задвижва – се фокусира върху поверителността. Той използва различни криптографски техники, за да гарантира, че всички процеси – входове, изходи и състояние – се пазят в тайна от всички участници, включително операторите на Darknode. Както е посочено в документация на проекта, RenVM включва тайното споделяне на Shamir, zkSNARKs и сигурен многопартиен изчислителен протокол за постигане на тази функционалност, фокусирана върху поверителността.

Освен че се съобщава, че е по-сведен до минимум и частен начин за привличане на ликвидност на BTC към други блокчейни, RenVM предлага и допълнителни предимства. Първо, неговата композируемост позволява на проектите DeFi да добавят междублокова оперативност в собствените си приложения – което прави по-гладкото потребителско изживяване. Главният оперативен директор на Ren, Майкъл Бърджис, каза на OKEx Insights как това може да повлияе на по-широкия растеж на криптовалутната индустрия:

"Тъй като RenVM се разширява към други блокчейни, потребителите ще могат да взаимодействат с местни активи (като BTC) и да не знаят в кой L1 са dApps – което, според нас, ще премести оперативната съвместимост в основния поток и ще има дълбоко въздействие върху потребителския опит на екосистемата и последващото приемане."

Освен това, като се базира изцяло на протокол, сеченето на активи с помощта на RenVM изисква малко повече време, отколкото е необходимо за потвърждаване на транзакциите в мостчетата, които той мостира. Това го прави много по-бърз от системите, изискващи централно разрешение.

Бърджис коментира:

"Никой друг увит механизъм на активи не може да се придвижва до и от Ethereum толкова бързо и по капиталов ефективен начин. Всички други варианти имат UX препятствия, които предотвратяват това ниво на плавност и капиталова ефективност."

В момента броят на WBTC токените е повече от 6 пъти, отколкото жетоните renBTCВ момента броят на WBTC токените е повече от 6 пъти, отколкото жетоните renBTC. Източник: Catallact

Запазете tBTC на мрежата

WBTC и renBTC не са единствените усилия за привеждане на ликвидността на BTC към разширяващия се децентрализиран финансов сектор. Докато HBC на Huobi и imBTC на Tokenlon разчитат на централизирани услуги на попечители – подобни на тези на WBTC – други се стремят да представят BTC на Ethereum по начин, който е по-съобразен с етоса на по-широката криптовалутна индустрия.

Сред тях е tBTC от Keep Network. Тази токенизация на BTC използва свръхзаложени, произволно избрани подписващи възли, за да поеме надзора върху BTC на потребителите. Тези подписващи получават дял от таксите, платени от потребителите на платформата, и се държат честни чрез облигация от ETH на стойност 150% от BTC на тяхно попечителство. Понастоящем има около 1000 tBTC (~ 15 милиона щатски долара) в обращение, което го прави една от най-малките реализации на токенизирани BTC.

Въпреки че представляват по-малък дял от токенизирания BTC в Ethereum, тези, които стоят зад tBTC, смятат, че в момента той представлява изпълнението, което е най-идеологически приведено в съответствие с Биткойн. По собствените думи на Reckhow:

"tBTC е създаден, за да бъде в съответствие със ценностите и приоритетите на притежателите на биткойн. Това означава да се даде приоритет на децентрализацията и безопасността. tBTC е напълно недоверен, което означава, че никой посредник не трябва да се отпише, за да изкупи tBTC за BTC по всяко време."

sBTC

Разработчиците зад децентрализираната платформа за търговия с деривати Synthetix са измислили друг подход за представяне на стойността на биткойн в мрежата Ethereum. Неговият sBTC токен всъщност представлява синтетично представяне на стойността на BTC. За разлика от WBTC, renBTC и tBTC, sBTC не е подкрепен от BTC. Вместо това SNX токенът на Synthetix осигурява необходимото обезпечение за монтиране на sBTC токени. Потребителите, които искат да монтират sBTC, трябва да заключат SNX на стойност около 700% от стойността на BTC. Това прекомерно обезпечение е необходимо, за да се предпази системата от внезапен спад в цената на SNX спрямо тази на BTC.

Като се има предвид, че както SNX, така и sBTC работят върху блокчейна Ethereum, активите, представени от Synthetix, всъщност не свързват блок вериги по същия начин, както другите решения. Системата не включва действителни BTC. Следователно sBTC не може да бъде осребрен за BTC. Следователно sBTC позволява на търговците да се възползват от цената само на BTC и не внасят нито една от огромната ликвидност на пазара на BTC в мрежата Ethereum.

Проблеми, повдигнати от различни токенизирани внедрения на Bitcoin

Понастоящем нито едно от усилията за въвеждане на Bitcoin в Ethereum не е без недостатъци. Основното – поне засега – е изискването за доверие на централен субект. В крайна сметка външният натиск върху онези, които упражняват централен контрол върху такива системи, може да доведе до цензура на транзакциите и дори до изземване на BTC в ареста.

При WBTC, HBTC и imBTC такъв централен контрол е доста ясен. BTC под стража се съхранява в портфейли, контролирани от централен орган. Потребителите вярват, че този централен обект наистина държи по една монета за всеки токенизиран BTC в обращение и че няма внезапно да изчезне със съдържанието на своя портфейл. Това, което обаче не е толкова ясно, е нивото на централен контрол, командвано от тези зад решенията, които твърдят, че предлагат токенизация на BTC по по-минимизиран начин.

Както tBTC, така и renBTC по-рано привлякоха критики заради собствените си претенции за децентрализация. На 26 август 2020 г. Фондация Wanchain публикува a Среден пост в който той идентифицира несъответствия между претенциите на renBTC и действителното им изпълнение. В него се посочва, че всички BTC, които са в ареста на RenVM, остават в един BTC адрес. Контролът на този частен ключ би позволил на нападателя да прехвърли всички BTC, които проектът притежава, на всеки адрес в мрежата.

Проектът Ren отговори с a собствен пост, разсъждавайки, че пълната децентрализация от самото начало предизвиква свои собствени проблеми. Софтуерните грешки – особено при работа със сложен, авангарден софтуер – са често срещани. Следователно проектът Ren следва a пътна карта към това, което описва като пълна децентрализация.

Постът разкри, че тези, които стоят зад проекта, наистина биха могли да се споразумеят вътрешно за достъп до тези средства, които са под пазенето на RenVM. Той обаче твърди, че има "силни стимули да не го правите." Те включват "изхвърляне на години упорит труд и репутация," както и потенциални правни последици и включването в черния списък на откраднатите активи, ограничавайки ефикасността на такава измама при излизане. В крайна сметка потребителите трябва да се доверят, че няма да има тайно споразумение.

По-ранен брой – този път с tBTC – подчертава както проблемите на централизацията, така и как пълната децентрализация от самото начало може да представлява свои собствени рискове. Само няколко дни след старта на tBTC от май 2020 г., екипът на Keep Network беше принуден да го направи задейства пауза за депозит функция, записана в кода на проекта. Чрез задействане на това, което той нарича "червен лост," екипът успя да предотврати загубата на потребителски средства, докато решаваше проблемите със своята система за свързване на подписващите. Без такъв централен контрол идентифицираните уязвимости може да са били използвани.

Подобно на проекта Ren, мрежата Keep поддържа напредък към пълна децентрализация за tBTC. Той очертава стъпков процес за премахване на централните точки на доверие. Това е предназначено за разрешаване на проблеми с никнене на зъби, като същевременно запазва контрола върху определени аспекти на системата, за да защити участниците в мрежата от непредвидени уязвимости. Очевидно обаче все още има някакво изискване за доверие на потребителите в тези очевидно минимизирани решения.

Усилията да се заменят централизираните попечители, когато се свързват различни блокови вериги, може би са по-подходящи за децентрализирания характер на криптовалутата, но тяхната относителна сложност приканва и нови потенциални вектори на атака. Както е случаят с много протоколи за криптовалута, недостатъците в техния код, ако бъдат използвани, могат да доведат до загуба на потребителски средства. Това е важно съображение за всеки, който обмисля да токенизира собствените си BTC притежания.

В разговор с OKEx Insights Абугов коментира компромиса между централизираните служби-попечители и опитите да предоставят токенизация на BTC по начин, минимизиран от доверието:

"Някои може да кажат, че потребителите на дребно не разбират технологията, която стои зад техните централизирани финансови продукти – те просто се нуждаят от тях, за да работят. Това може да е вярно, но при централизираните продукти има идентифицирана отговорна страна. Има процедури за това какво се случва, ако нещата се объркат. В DeFi има много по-малко от това."

Общи рискове и недостатъци на токенизираната BTC на Ethereum

Интелигентен договор за риск

Като се има предвид ръстът на BTC на Ethereum тази година, е ясно, че има голямо търсене от притежателите на BTC да вложат стойността на своите инвестиции в процъфтяващия сектор DeFi на Ethereum. Важно е обаче да се вземат предвид присъщите рискове на DeFi, преди да се опитате да взаимодействате с децентрализирани финансови приложения.

Както OKEx Insights е изследвал по-рано, композируемостта на приложенията DeFi създава потенциално огромна повърхност за атака за тези, които искат да използват уязвимости в кода. През много случаи през 2020 г. интелигентните договори са източвани от опортюнисти и злонамерени участници. Естествено, много атаки са насочени към напълно неодитирани проекти, които също могат да предложат възможности за генериране на пасивни доходи, използвайки токенизирани BTC.

Разбира се, нарастващ брой от проектите на DeFi вече избират услуги за одитен интелигентен договор. И все пак дори одитираните проекти могат да представляват рискове. Откритият безразрешен характер на сектора и оперативната съвместимост на различни протоколи могат да създадат уязвимости, които са трудни за възприемане, докато системите не станат активни – и с реален капитал на карта. В една нова и сложна ниша като DeFi, която включва все по-големи суми пари, е трудно да се повярва, че одиторите могат да отчитат всяка възможна експлоатация.

Бърджис каза на OKEx Insights за риска от смесване, свързан с токенизирането на биткойн:

"Като донесете актив в Ethereum (чрез токенизация) и го депозирате в приложение DeFi, вие съставяте Bitcoin blockchain риск, Ethereum blockchain риск, токенизиран модел модел и риск DeFi приложение (интелигентен договор). За токенизирани активи в DeFi това е неизбежно и трябва да бъде предадено на потребителите, за да могат те да вземат образовани решения кой модел и профил на риска отговарят най-добре на техните нужди."

По същия начин проектите могат да променят кода си, след като получат положителна оценка от одиторска фирма. Такива промени могат да въведат нови вектори за атака. Тези, които взаимодействат с такива протоколи с токенизиран BTC (или който и да е цифров актив, в това отношение), могат да бъдат изложени на риск, въпреки предварителните одити на проекта.

Абугов коментира рисковете, свързани както с токенизираните биткойн протоколи, така и с DeFi сектора по-общо:

"Мисля, че има допълнителен риск. През последните няколко месеца видяхме, че редица проекти страдат от различни атаки. BTC жетоните създават допълнително ниво на поне технологичен риск. Казваше се и преди, че в момента пространството прилича на голям „бета тест“. Така че би било полезно, ако тези, които използват приложенията, разберат какво използват."

Цените на бензина карат биткойн към други мрежи

Допълнителен недостатък на взаимодействие с Ethereum DeFi чрез токенизиран BTC е свързан с мащабируемостта. Тази година не само размерът на BTC и TVL в приложенията DeFi в мрежата нарасна бързо, така че има и такси за транзакции.

Всяко взаимодействие с базирани на Ethereum приложения изисква актуализиране на блокчейна. С DeFi, което стимулира търсенето на блоково пространство, цените на бензина се увеличиха до нива, които ценят почти всички, но най-богатите дори от използването на тези уж отворени и достъпни финансови услуги.

Недостатъците на блокчейна Ethereum, в настоящото му изпълнение, насърчават привържениците на други платформи, съвместими с интелигентни договори, да продължат по-сериозно развитието на DeFi. Мрежата TRON например е била опитвайки се да позиционира себе си като много по-евтина платформа за децентрализирано финансиране. Усилията като Justswap DEX, pearl.finance, сьомга.finance и други, всички те заимстват не само от функционалността на своите колеги, базирани на Ethereum, но и тяхната непочтена марка. Други конкуренти на Ethereum, които виждат нарастващо развитие на DeFi, включват Polkadot, EOS и Cosmos.

С нарастващите опции за потребителите на DeFi е малко изненадващо да видим токенизирани BTC решения, които сега осигуряват мостове между блокчейн Bitcoin и мрежи, които не са Ethereum. BitGo обяви в края на септември, че работи с TRON to въведете WBTC в мрежата. Междувременно собственото домашно изпечено решение на TRON е САМО BTC. По същия начин Interlay работи по Първият токенизиран BTC на Polkadot внедряване, PolkaBTC, която се очаква да стартира в началото на 2021 г..

Ако токенизирате вашия BTC?

Ако сигурността е вашата основна грижа, отговорът на това може да бъде "не." Всички съществуващи методи за токенизиране на BTC на Ethereum представляват допълнителен риск за сигурността. Бърджис обобщава добре:

"Най-сигурното място за BTC и други активи е в тяхната родна верига. Без изключение. Всички токенизирани модели (renBTC, WBTC, tBTC и т.н.) съставят риск и заявяването на противното е ненужно. Потребителите трябва да са наясно с това."

И все пак притежателите на BTC на стойност около 2 милиарда долара поеха този риск. Повечето от тях предпочитат централизирания попечителски модел на WBTC вместо по-сложни системи като тези, които Ren Project и Keep Network се движат към.

Коментирайки, че тя очаква непрекъснато търсене на такива централизирани решения на институционалния пазар, Рекхоу говори пред OKEx Insights за компромисите между централизираните и минимизирани от доверието проекти за токенизация на BTC по отношение на риска:

"Потребителите трябва да разбират и да отговарят на изискванията за избраните от тях технологии и да ги използват, ако приемат рисковете. Има много различия между проектите и протоколите DeFi и крипто. При централизираните проекти рисковете се крият в необходимостта да се доверите на трета страна по отношение на риска за сигурност или прехипотекация (т.е. рискът на Bitfinex), а при по-децентрализирани проекти разглеждате рисковете от технически / интелигентен договор."

Фактът, че WBTC, с водещото в бранша застраховано, но централизирано попечителство, продължава да представлява повече от три четвърти от всички BTC в Ethereum, говори за апетита на пазара за риск. Докато потребителите са щастливи да поемат риска от интелигентни договори за потенциалната награда от взаимодействието с протоколите DeFi, има малко какво да спечелите и много да загубите от избора да използвате едно от минимизираните доверие решения. В крайна сметка говорим за доверяване на чисто нови, сложни и оскъдно тествани системи с най-ценния актив на крипто света.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner