Bitcoin el 2017 contra el 2020: aquesta vegada és diferent

Una comparació de la cursa de bitcoins de Bitcoin del 2017 al 2020 i de com ha canviat el mercat

La comunitat criptogràfica va ser testimoni d’un moment històric la setmana passada ja que el preu de Bitcoin, que havia incomplert el 2017 de tots els temps el 16 de desembre de 2020, va publicar un nou rècord de 34.684 dòlars el 3 de gener de 2021. Si mirem enrere el 2020, Bitcoin va superar les principals classes d’actius i va publicar un guany anual del 303,5%, començant l’any a 7.193 dòlars i acabant amb 29.022 dòlars.

Tot i que el bombo del mercat de criptografia el 2017 va ser impulsat per l’aparició d’ofertes inicials de monedes i el comerç especulatiu, el mercat el 2020 va mostrar signes de maduresa impulsats pels sòlids fonaments de la xarxa, la demanda institucional i l’adopció creixent al sector minorista.

Per tal de ressaltar aquests canvis, OKEx Insights va comparar i avaluar el mercat alcista actual de Bitcoin enfront del boom del 2017 a la llum dels següents factors:

  • Fonaments de la xarxa
  • Demanda institucional de criptomoneda
  • Mercats de derivats de criptomonedes
  • Adopció al detall de criptomonedes

Fonaments de la xarxa

L’anàlisi de la taxa de resum i de les adreces de la xarxa es troba entre les mètriques clau que s’utilitzen per avaluar l’estat de la xarxa Bitcoin.

La taxa de hash mesura la potència de processament de tota la xarxa i augmenta a mesura que s’hi comprometen més miners. Una alta taxa de hash assegura eficaçment una xarxa i prevé vectors d’atac com l’atac del 51%.

En comparació amb el 2017, la taxa actual de hash de la xarxa Bitcoin és significativament superior, cosa que reflecteix la confiança general de les parts interessades. El 2020, a principis de novembre, vam veure una alta taxa de hash de tots els temps de 146 milions, que també va donar lloc a un nivell de dificultat minera alt de 19,99 bilions. Això contrasta amb el 2017, quan la taxa de hash només va assolir 15,26 milions en el seu punt àlgid i la seva dificultat minera es va acabar a 1,93 bilions.

En particular, també vam veure que la tercera recompensa de Bitcoin es va reduir a la meitat el 2020 i, tot i que hi havia preocupacions sobre els miners que abandonaven la xarxa a causa de la rendibilitat més baixa, hem vist més creixement des de llavors, reflectint la confiança de les parts interessades en la longevitat de Bitcoin.

La taxa de hash de Bitcoin i la dificultat minera van assolir màxims històrics a finals del 2020. Font: Blockchain.com

El creixement de les adreces actives a la xarxa Bitcoin també reflecteix l’adopció fins a cert punt, ja que indica el creixement dels usuaris. Tot i que es va produir una caiguda inicial del nombre d’adreces actives després del boom de Bitcoin el 2017, el nombre va tornar a agafar impuls i va arribar als 1,19 milions a finals del 2020. Tot i això, encara no ha superat el màxim històric d’1,25 milions respecte al 2017 a causa de la manca relativa de nous entrants aquest darrer any.

Una altra mètrica útil a la cadena és el nombre d’adreces amb 1.000 BTC o més. Mirant estadístiques de Glassnode, aquesta xifra va passar de 1.600 a principis de 2018 a 2.275 al desembre de 2020. Això mostra l’acumulació en aquest període de balenes i institucions, que és un altre signe positiu i un vot de confiança en la xarxa de Bitcoin i les perspectives de valor.

Nombre d’adreces amb un saldo d’almenys 1.000 BTC del 2017 al 2020. Font: Glassnode

Bobby Ong, cofundador de CoinGecko, va dir a OKEx Insights que, en general, els fonaments de la xarxa Bitcoin han crescut enormement des del 2017:

"Diria que totes les mètriques fonamentals de la xarxa han crescut significativament des del 2017. La xarxa és més madura que abans i veiem institucions més grans que donen suport a BTC. Actualment, grans empreses cotitzades en borsa com MicroStrategy i Square porten BTC al seu Tresor. PayPal també ha començat a vendre BTC als seus clients. Els grans bancs també han començat [inclosa] la cobertura de Bitcoin als seus informes de recerca. Tot això significa maduresa a l’ecosistema Bitcoin."

Demanda institucional de criptomoneda

En comparació amb el boom de Bitcoin el 2017, l’actual corrida de Bitcoin es basa principalment en la forta demanda institucional en criptomonedes. El creixement d’aquesta demanda és evident en els següents segments:

  • Inversions importants de Bitcoin d’institucions financeres líders
  • Creixement massiu de fons criptogràfics i balenes Bitcoin institucionals
  • Competència entre gegants de Wall-Street per llançar serveis relacionats amb la criptografia

Inversions importants de Bitcoin d’institucions financeres líders

Durant el boom de Bitcoin el 2017, les institucions eren molt escèptiques respecte als actius criptogràfics i eren crítics quant a les seves perspectives de creixement. Per exemple, el conseller delegat de JPMorgan Chase, Jamie Dimon, repetidament esclafat Bitcoin aquell any i va afectar negativament el seu preu.

Des de llavors, hem vist un canvi important en el sentiment institucional, ja que els grans noms van començar a buscar exposició a Bitcoin i criptografia durant l’últim any. MicroStrategy, per exemple, va revelar una compra de Bitcoin de 250 milions de dòlars el juliol de 2020, seguida per altres 50 milions de dòlars compra a principis de desembre. Tres mesos després de la primera inversió de MicroStrategy, Square Inc.. invertit 50 milions de dòlars a Bitcoin, mentre que el gegant assegurador MassMutual va anunciar una compra de Bitcoin de 100 milions de dòlars i una adquisició de 5 milions de dòlars de NYDIG.

Aquesta tendència, que es preveu que continuï, contrasta amb el 2017 i reflecteix l’acceptació creixent de Bitcoin com a actiu alternatiu, donant-li més valor.

Creixement massiu de fons de cobertura criptogràfics i balenes institucionals

Tot i que hi ha hagut poca inversió institucional a Bitcoin durant el 2017, les inversions criptogràfiques dels fons de cobertura han experimentat un creixement massiu en els darrers tres anys. La xifra total d’actius sota gestió dels fons de cobertura criptogràfics mundials doblat a més de 2.000 milions de dòlars el 2019 i és esperat es triplicarà a finals del 2020. A més, el percentatge de fons de cobertura criptogràfica amb un AUM superior als 20 milions de dòlars va augmentar del 19% al 35% el 2019.

L’acumulació de Bitcoin per part d’inversors institucionals també es pot veure en entrades i patrons de transaccions no gastades o UTXO. Com es veu al gràfic següent, hi ha hagut una acumulació significativa de Bitcoin per institucions aquest darrer any, sobretot a partir del novembre.

Acumulació massiva de BTC per part de les balenes vistes al novembre i desembre. Font: Whalemap, OKEx Insights

L’escala de grisos és la balena Bitcoin més antiga i més gran de les institucions financeres. Com a primer vehicle d’inversió en divises digitals en assolir l’estat d’una empresa informadora de la Comissió de Valors i Borses dels Estats Units, Grayscale Bitcoin Trust va comprar BTC per primera vegada el 2015, i les seves accions són de més de 30 inversors institucionals. L’escala de grisos també va augmentar les seves participacions en BTC durant la recent cursa de Bitcoin, afegint 55.015 BTC al novembre i 72.950 BTC al desembre. A partir del 4 de gener de 2021, GBTC tenia 572.644 BTC o 18.999 milions de dòlars actius en gestió.

Inversions en escala de grisos BTC dels darrers sis mesos. Font: bybt.com

Els gegants de Wall Street competeixen per llançar serveis de comerç criptogràfic

Tot i que la majoria dels grans noms de Wall Street eren molt escèptics respecte a Bitcoin el 2017, hem vist un canvi d’opinió pels mateixos escèptics, que han començat a llançar serveis relacionats amb la criptografia més recentment..

Fidelity Investments és un dels gegants pioners de Wall Street que van entrar a l’espai criptogràfic. La companyia va crear per primera vegada el seu braç digital, Fidelity Digital Assets, i va llançar serveis de custòdia criptogràfica el 2018. Per atendre la creixent demanda de Bitcoin de les oficines familiars, Fidelity també llançat Fons digitals Fidelity a l’agost. El fons està gestionat i custodiat passivament per Fidelity Digital Assets. A part de Fidelity, el braç fintech de Standard Chartered, SC Ventures, també associat amb Northern Trust per llançar solucions de custòdia criptogràfica per a clients institucionals.

En comparació amb la custòdia criptogràfica, el comerç criptogràfic és un camp de batalla més acalorat entre els gegants bancaris a causa de l’enorme demanda institucional. Belarusbank, per exemple, llançat la primera plataforma de comerç criptogràfic del país al novembre, que va ser seguida per una proposta llançament suau de DBS Digital Exchange amb el suport del banc més gran de Singapur al desembre. Segons els informes, altres gegants bancaris llançaran els seus propis escriptoris de negociació criptogràfica, inclosos Standard Chartered, BBVA, Banc Estatal de l’Índia i el del Japó SBI Hvells.

Ong a CoinGecko creu que la competència per llançar serveis relacionats amb la criptografia entre els gegants de Wall Street només s’intensificarà en el futur, cosa que provocarà fusions i adquisicions de gran perfil. Va dir a OKEx Insights:

"Finalment, Wall Street voldrà un tros d’aquest pastís criptogràfic i hi haurà M activa&A a l’espai on les institucions intentaran adquirir actors existents per comprar coneixements de la indústria i relacions amb els clients. Encara no ho veiem, però passarà aviat."

El mercat de derivats criptogràfics presenta una maduresa el 2020

A banda del bombo del mercat impulsat per les ICO, el boom de Bitcoin el 2017 també va suposar l’inici d’un creixent mercat de derivats de criptografia. Cboe va ser el primer proveïdor de serveis tradicionals a llançament principals contractes de futurs de Bitcoin el 10 de desembre de 2017 i cada contracte representava 1 BTC. CME va seguir Cboe fins a llançament els seus propis futurs Bitcoin una setmana més tard, i cada contracte CME representava 5 BTC.

Mentre que Cboe aturat llistant futurs de Bitcoin al març de 2019 a causa de la manca d’interès minorista, els derivats de criptografia han crescut enormement des de llavors. Impulsat per una forta demanda institucional, l’interès obert agregat en futurs de Bitcoin assolit un màxim històric de més de 10.000 milions de dòlars a principis de gener de 2021.

Interès obert agregat per a futurs de Bitcoin. Font: esbiaixar

Aquest creixent mercat de derivats criptogràfics és un dels factors fonamentals que donen suport a la cursa de Bitcoin al 2020. En canvi, el mateix mercat es podria dir va fer esclatar la bombolla del 2017.

En comentar l’estat dels derivats de criptografia, Emannuel Goh, cofundador de la firma d’anàlisi de dades, va dir a OKEx Insights:

"Els productes derivats han experimentat un enorme creixement des del 2017, primer amb la ràpida aparició de futurs i permutes perpetus i ara amb opcions. Creiem que això ha contribuït a un millor procés de descobriment de preus per a Bitcoin i, en última instància, ajuda a reduir la seva volatilitat."

Adopció al detall de Bitcoin

L’adopció minorista de Bitcoin va rebre un gran impuls el 2020 després de la decisió de PayPal de donar suport a Bitcoin i altres criptomonedes líders. Les ofertes de criptografia del gegant de processament de pagaments ja són disponible a clients dels Estats Units i la companyia té previst ampliar els serveis a Venmo el 2021.

Cal destacar que hi va haver molts intents inicials per impulsar l’adopció minorista de Bitcoin el 2017. Per exemple, el banc digital Revolut amb seu al Regne Unit llançat els seus serveis de criptomoneda el 2017, que permeten als usuaris comprar i negociar BTC, LTC, ETH, BCH, XRP i XLM en regions compatibles. Tot i que Revolut ha experimentat un creixement important des de llavors, la seva oferta no va fer que Bitcoin fos més gastable.

Amb la incorporació de PayPal a l’espai aquest darrer any, podem esperar un impuls d’adopció massiu l’any vinent. En comparació amb Revolut, que sí 12 milions d’usuaris, Paypal té centenars de milions i, a més, pot aprofitar la seva filial Venmo, que en té 52 milions d’usuaris i domina el mercat de pagaments mòbils entre els millennials americans.

Com resumeix Henri Arslanian, líder mundial en criptografia de PwC, PayPal és una gran victòria per a Bitcoin:

"Tot i que altres empreses de pagament als Estats Units, com Robinhood o Square, ja ofereixen accés a criptografia, PayPal és molt més gran i internacional."

Conclusió

El boom de Bitcoin de 2017 va ser impulsat en gran part per l’especulació i el bombo ICO. Aquest bombo va començar a refredar-se a principis del 2018 a causa de la pressió reguladora de la SEC dels Estats Units, el president del qual, Jay Clayton, advertit inversors contra ICOs a causa de problemes de legalitat i manipulació de preus. Aquest desenvolupament, unit a la disponibilitat de futurs, va donar lloc a un cripto hivernal durant tot el 2018 i la major part del 2019.

En comparació amb el boom de Bitcoin del 2017, la recorreguda de bous no està impulsada per la publicitat ICO. En lloc d’això, vam assistir a amplis canvis (ja fos augmentant l’interès institucional, la claredat reguladora, la maduresa del mercat, l’adopció al detall o els fonaments de la xarxa més forts) que van validar Bitcoin i li van donar reconeixement com a classe d’actius vàlida que val la pena considerar. En resum, aquesta vegada realment és diferent.

OKEx Insights presenta anàlisis de mercat, característiques detallades, investigacions originals & notícies de professionals de criptografia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner