Резюме на кръглата маса на OKExDeFi 11: Пренастройване на модела на AMM, за да бъде мрежа за споделяне на приходите и движени от общността

На 16 февруари OKEx беше домакин на единадесетата си кръгла маса #OKExDeFi. Главният изпълнителен директор на OKEx Джей Хао модерира, заедно с директора на финансовите пазари на OKEx Lennix Lai и приветства гост-готвача Маки, основен сътрудник на SushiSwap. Триото обсъди много теми, вариращи от предложението на Mirin, биткойн, мащабируемостта на пространството DeFi, както и какво означава DeFi за тях.

Следва откъс от разговора. За да гледате цялото видео, щракнете тук.

Джей: Днес за нас е чест да имаме двама изтъкнати гости. Единият е Maki, основен сътрудник на Sushiswap, а другият е Lennix Lai, директор на финансовите пазари в OKEx. Бихте ли могли да дадете кратко представяне?

Маки: SushiSwap е AMM на общността. В момента ускоряваме разработването на нови продукти. 

Започнахме като разклонение на популярния Uniswap. Бяхме разочаровани от факта, че екипът не възприемаше никакви външни вноски, затова решихме да се заемем със собственото си решение – което досега беше много успешно. Пазарът говори сам за себе си.

В момента работим върху платформа за лостове и маржове, наречена Bento, и тя ще бъде пусната този месец, надяваме се, след като бъдат направени всички тестове за сигурност. Работим активно върху Miso, който е стартова площадка за нови проекти и т.н. Това е чадърът на продуктите, които Sushi непрекъснато разширява и ние разглеждаме други решения от един слой.

Аз самият съм много прост сътрудник, който обича проекта и се отдава всеки ден на проекта. 

Джей: Това е добре. Леникс?

Леникс: Аз съм Lennix, директор на финансовите пазари в OKEx, и съм тук от много години – от първия ден в OKEx. Отговарям за продуктовите технологии и развитието на глобалния бизнес. Моят опит е като квантов търговец. От 10 години работя в традиционната финансова сфера като търговец на квантове и съответствие.

Джей: Нашата публика ще се радва, че вие, момчета, сте тук, за да се присъедините към сесията. Чух, че SushSwap е имал инцидент – Маки би ли обяснил на нашата публика какво се случи?

Маки: Когато разположихме екзотични двойки в Onsen, трябваше да създадем мост, за да сме сигурни, че интелигентните договори могат да знаят, че тази двойка не може да се търгува за ETH, но трябва да се търгува, например за активи на WBTC или XZY. Това, което се случи, е, че разработчиците стартираха в неделя, без да разгърнат моста. Това, което се случи, според мен е DIG токен на стойност 150 000 долара – който е нов актив за преоценка от Badger DAO и трябва да следва цената на биткойн – и там имаше печалба, предназначена да купи SUSHI на свободния пазар. Вместо това, някой, който видя недостатъка или видя, че не сме поставили моста, всъщност успя да направи ETHDIG пул и да получи всичките си средства. Това беше решено след три часа. Това е доста жалко – но в същото време знаете, че тези средства са печалба, която е предназначена да купи SUSHI на пазара, така че никой не е загубил средства. Отсега нататък има нов автоматизиран процес за разполагане на нови двойки на Onsen, за да сме сигурни, че всички мостове са настроени. 

Джей: Добре, радвам се да чуя, че беше бързо разрешен. Да продължим. И така, чух, че Суши обединява сили с Yearn Finance миналия декември. Какво означава сътрудничеството Yearn и SushiSwap за двата отбора, както и за DeFi като цяло? Всички промени в процеса на вземане на решения и развитие?

Маки: Разбира се – влизаме в стая с куп хора, които са запалени по екосистемата DeFi и ги караме да си сътрудничат, за да се овластяват взаимно и да сме сигурни, че можем да издигнем цялата екосистема.

Друго сътрудничество, съвсем накратко, е, че Cover сега ще даде възможност на всички пулове на Yearn да продължи напред. И така, знаете ли, това е сътрудничеството, което не бихте могли да видите, ако не бяхме част от една и съща екосистема. 

Джей: Леникс, държиш да прецениш върху това?

Леникс: Харесва ми факта, че SushiSwap е един от най-управляваните от общността децентрализирани протоколи DEX, които сме виждали, в сравнение с други протоколи. Това ни дава мисъл – когато става въпрос да бъдем един от основните CEX в света – ние обичаме идеята за децентрализация и една от целите на нашето съществуване е да се децентрализираме. Въпросът от организационна и продуктова гледна точка е, че можем постепенно да децентрализираме някои от компонентите на характеристиките. Току-що завърших събитие в Clubhouse и ние просто говорихме за AMM – дали можем да изпълним AMM, съчетано с хибрид между AMM и механизъм на книгата за поръчки. Това е нещо, което си струва да се проучи с екипа на SushiSwap.

Джей: Много добре. Определено виждам, че това сътрудничество ще донесе светло бъдеще напред. Надявам се да се получи и за двете страни. Какъв е бъдещият план за SushiSwap тази година?

Маки: Пътната карта е достъпна на Medium. Едно от най-интересните неща, за които видяхме, че хората говорят, е Mirin, който е нашият модел на франчайз пул за свързване на централизирани борси със света на DeFi. Интересното в тази част е – нека вземем OKEx като пример тук – не мисля, че много хора трябва да търгуват на DeFi в този момент. Не е устойчиво. Ясно е, че някои хора получават цените на всички такси и цените на газа нарастват, поради използването. В момента най-доброто място за хранене е 100% централизиран обмен, но има какво да се разбере: В момента управлението на децентрализиран обмен е много евтино. Работата е там, че ако сте доставчик на ликвидност в пул, не е нужно да сте буден, докато извършвате търговията. Можете да поставите актива там и да го оставите, докато печелите такси. В момента този вид арбитраж протича между централизирания и децентрализирания свят. Интересното е, че разработваме решение за облекчаване на трайните загуби, което досега беше много успешно от тестването.

Следвайте OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner